Czego nie można przeoczyć komponując menu weselne?

Dzień rozpoczynający wasze wspólne życie z pewnością na bardzo długo pozostanie w waszej pamięci. Oczywiście oprócz uroczystości ślubnych czeka was także wesele! W wielkim gąszczu spraw, które trzeba z tej okazji załatwić, pojawia się zagadnienie, które może wydawać się nieco przytłaczające, a mianowicie weselne menu. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy jego komponowaniu.

Kilka ciepłych posiłków to podstawa 

Przyjęcie weselne trwa często przez wiele godzin, w których trakcie goście tańczą i chętnie wznoszą toasty za Nowożeńców, czasem nawet do samego rana. Aby dobrej zabawy nie zakłócał głód oraz osłabienie waszych gości, zadbajcie o kilka ciepłych posiłków podawanych do stołu. Oprócz tradycyjnego obiadu serwowanego na początku wesela dobrym pomysłem jest zaplanowanie w późnych godzinach wieczornych ciepłej kolacji, a także tzw. „dania o północy”, jest to najczęściej barszcz z uszkami lub gulasz.

Postawcie na różnorodność 

Nie wszystkie dania serwowane na przyjęciu weselnym muszą być podawane do stołu. Świetnym rozwiązaniem stosowanym przez restauracje organizujące wesela są szwedzkie bufety z przystawkami oraz stoiska z dodatkowymi przysmakami np.: wiejskie stoły lub kąciki ze słodkościami. Dzięki nim każdy gość będzie miał możliwość samodzielnego komponowania przekąsek zgodnie ze swoimi indywidualnymi upodobaniami. Ponadto, wasi bliscy, odchodząc od przypisanych im miejsc przy stołach, będą mieli więcej możliwości do integracji i zapoznania z resztą weselników.

Zadbajcie o każdego gościa 

Przygotowując menu, weźcie pod uwagę zróżnicowane preferencje waszych gości, współczesne wesela wymagają bowiem dodatkowej uważności ze strony organizatorów. Gorąco zachęcamy do wykorzystania okazji wręczania zaproszeń do przeprowadzenia szybkiego wywiadu pośród przyszłych weselników. Przykładowo, jeśli dowiecie się, że na weselu będzie kilkoro dzieci, zadbajcie o specjalne menu z daniami atrakcyjnymi dla najmłodszych. Dobrym pomysłem jest także, w razie takiej potrzeby zapewnienie wegetariańskich oraz wegańskich alternatyw dla osób niejedzących mięsa lub produktów odzwierzęcych.