Czy w każdej restauracji jest menu bezglutenowe?

W ostatnich latach gluten jest bardzo nośnym tematem ze względu na powiększającą się liczbę osób, u których wykazano nietolerancję. Według szacunkowych obliczeń nawet 10% populacji może nie tolerować tego składnika. Na półkach sklepowych pojawiają się produkty z odpowiednimi oznaczeniami, a w restauracyjnych kartach dań można znaleźć posiłki dostosowane do wymagań takich osób. Czy są to wystarczające rozwiązania?

Problemy osób nietolerujących glutenu

Gluten to mieszanka różnych białek, które znajdują się w ziarnach określonych zbóż. Nietolerancja na ten składnik może wynikać z alergii na pszenicę, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten lub celiakii – choroby autoimmunologicznej o podłożu genetycznym charakteryzującej się trwającą całe życie nietolerancją. Gluten jest dodawany do różnych produktów spożywczych jako środek o właściwościach spulchniających. Osoby nietolerujące glutenu muszą pilnować się na każdym kroku. Nie można wypić piwa w barze czy zjeść pierwszego lepszego posiłku, bo konsekwencje takiego czynu mogą okazać się dość problematyczne. Dieta bezglutenowa wymusza staranne dobieranie składników, co jest pewnym krokiem do zachowania zdrowego organizmu. Trzeba wystrzegać się produktów przetworzonych i najlepiej samodzielnie przygotowywać posiłki. Jest to jednak kosztowne i czasochłonne. Gluten można znaleźć m.in. makaronach, pierogach, wyrobach cukierniczych, kawie zbożowej, proszku do pieczenia, zupach zaprawianych mąką, piwie, panierce do mięs czy sosie sojowym.

Samodzielne gotowanie czy restauracja?

Osoby zmuszone przestrzegać diety bezglutenowej powinny szukać na etykietach produktów z symbolem przekreślonego zielonego kłosa. Jest to duże ułatwienie, ponieważ nie trzeba wczytywać się w skład każdego produktu, który trafi do naszych rąk. Dużo więcej problemów sprawia jedzenie w restauracjach. Pomimo rosnącego doinformowania społeczeństwa w tej kwestii wciąż wiele punktów gastronomicznych nie jest przygotowanych na takich klientów. Coraz więcej restauracji o zróżnicowanym menu dostosowuje swoją ofertę pod osoby bezglutenowe, lecz wciąż są to pojedyncze przypadki. Choć może to wydawać się krępujące, lepiej jest powiadomić kelnera o alergii na wybrany składnik. Można zamówić wybraną potrawę bez sosu lub panierki, albo po prostu trzeba dopytać się o sposób przygotowywania dania. Niestety, wiedza na temat glutenu wciąż jest na tyle ograniczona, że to klienci restauracji muszą się pilnować, a nie osoby przygotowujące posiłki.

Powoli idziemy w dobrą stronę

W celu zwiększenia świadomości społeczeństwa i ułatwienia życia alergikom powstają różne programy ujednolicające rozpoznawalność produktów bezglutenowych oraz restauracji bezglutenowych, oraz takich, które poza standardowym menu przygotowują także dania bez glutenu. Zawsze można również zadzwonić do wybranego punktu gastronomicznego, aby zapytać o potrawy bez glutenu. Pamiętajmy, że najlepiej jest wybierać miejsca, które serwują różnorodne posiłki. Im mniejszy jest zakres karty, tym większe prawdopodobieństwo, że poszczególne dania przygotowywane są z takich samych produktów.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.