Czym się kierować wybierając catering na imprezę?

Konkurencyjne ceny i duże możliwości wyboru sprawiają, że usługi cateringowe są wybierane na różnego rodzaju wydarzenia rodzinne, spotkania w większym gronie znajomych czy imprezy firmowe. Nie można jednak poprzestać na pierwszej lepszej taniej ofercie. Jeśli szukasz odpowiedniej firmy cateringowej, tutaj znajdziesz kilka wskazówek, jak ją znaleźć.

Dopasowanie dań do charakteru imprezy

 

Obecnie mało kto samodzielnie podejmuje się przygotowywania posiłków dla większej liczby osób. Jest to kosztowne, czasochłonne i często nie da się w ten sposób zadowolić wszystkich gości. Restauracje oferujące catering są bardzo różne. W kartach dań znajdują się tradycyjne posiłki kuchni polskiej, jak i dania charakterystyczne dla kuchni z różnych stron świata. Pamiętaj, że różne rodzaje imprez mogą wymagać doboru innych dań. Na komunii i chrzcinach sprawdzi się tradycyjny polski obiad wraz z przystawkami. Nocna impreza z alkoholem powinna obfitować w przystawki typu tatar lub krewetki oraz lekkie dania o wyrazistych smakach. Inne posiłki będą pasować do wina, a inne do wódki. Niewłaściwy dobór dań do pory oraz charakteru imprezy nie tylko będzie źle odebrany, ale również narazi organizatora na koszty związane ze zmarnowanym jedzeniem.

 

Posiłki odpowiadające wszystkim gościom

 

Powinieneś wiedzieć, że zamawiane posiłki nie mogą odpowiadać tylko tobie. Goście mają różne gusta. Część osób być może będzie chciała zjeść dania wegetariańskie, wegańskie lub bezglutenowe. Nie można lekceważyć ich potrzeb, a tym bardziej zaleceń lekarskich. Najlepszym sposobem jest wybór restauracji oferującej dania kuchni świata. Można wtedy zdecydować się na kilka określonych posiłków lub odpowiednio wcześniej powiadomić gości o menu danego miejsca, by sami wybrali, co chcą jeść. Jeśli nie ma możliwości przeprowadzenia uprzedniego researchu, najlepiej postawić na różnorodność, czyli dania różnych kuchni. Ilość zamówionych dań jest oczywiście uzależniona od budżetu organizatora. Można także poradzić się kucharza wybranej restauracji, co by zaproponował na określoną imprezę.

 

Jakość cateringu to nie tylko smak potraw

 

Kwestia smaków jest najważniejsza, lecz dobra firma cateringowa powinna również współpracować z klientem. Oznacza to doradztwo w sprawie doboru dań oraz przygotowanie i dowóz ich na czas. Im większe będzie zamówienie, tym większa szansa na to, że restauracja spóźni się z dowozem i jedzenie będzie zimne. Niestety, przeważnie nie da się tego ocenić aż do czasu realizacji. Można jedynie przypuszczać, jak będzie przebiegało gotowanie na podstawie liczby pracowników i możliwości transportowych w stosunku do ilości przygotowywanych dań. Wreszcie dochodzimy do ceny. Ma ona ogromne znaczenie, lecz nie powinna być najważniejsza. Niska cena może oznaczać, że dania przygotowywane są z gotowych półproduktów. Jaki jest sens korzystać z usług cateringowych, jeśli zamówione pierożki smakują jak z torebki, a zupa jest wodnista jakby była z proszku? Wyższa cena powinna oddawać lepszą jakość, a to właśnie jakość powinna być priorytetem organizatorów imprezy.