Idealny stek, czyli jaki?

Stek nie jest mięsem trudnym w przyrządzeniu. Wystarczy kilka minut, by przygotował go nawet amatorski kucharz. Jeśli jednak chcesz zjeść stek w najlepszym wydaniu, powinieneś udać się do dobrej restauracji albo przeczytać wskazówki, które dla ciebie przygotowaliśmy. Zapraszamy do lektury.

 

Przygotowanie mięsa

Jakość twojego dania będzie zależała przede wszystkim od tego, jakie wybierzesz mięso. Może to być polędwica wołowa, rostbef bez kości, stek T-bone, pierwsza krzyżowa lub antrykot wołowy. Kawałek mięsa powinien ważyć około 200-250 g i mieć grubość powyżej 3 cm. Nie może być zbyt tłusty. Mięso wyjmij z lodówki około godziny przed smażeniem. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Obierz kilka ząbków czosnku i zmiażdż je w prasce. Zmiel ziarnisty pieprz. Natrzyj mięso z każdej strony czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi przyprawami. Ich wybór powinien zależeć od twoich preferencji. Doskonale sprawdzi się majeranek, rozmaryn, tymianek i słodka papryka. Można także dodać kurkumy, która zapewni złocisty kolor. Na koniec skropl mięso sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, by przyprawy zyskały wyrazisty smak. Innym sposobem jest przygotowanie marynaty w powyższych składników i moczenie w niej mięsa.

 

Zasady smażenia steku

Stek należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem lub na patelni grillowej. Po wrzuceniu nie wolno go ruszać, by nie stał się suchy w środku i nie stracił aromatu. Nie można także nakłuwać go widelcem, ponieważ może przez to stracić smak. Nie przykrywaj go w żaden sposób, bo mięso się zaparzy i stanie się gumowate. Długość smażenia zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać:

  • stek dobrze wysmażony – cały brązowy;
  • stek bardzo krwisty – wierzch jest beżowy, a środek czerwony;
  • stek krwisty – różowe mięso, które jest brązowe na brzegach;
  • stek wypieczony – w samym środku gorące i różowe mięso, a dookoła mięso brązowe.

Stek należy smażyć z obu stron po około 2-3 minuty. Nie podaje się od razu po usmażeniu. Należy odczekać 5 do 7 minut, by mięso odpoczęło. W tym czasie będzie się ono jeszcze smażyło, co pozwoli sokom równomiernie się rozłożyć. Przygotowane mięso powinno być sprężyste, ładnie zarumienione, soczyste i kruche.

Usmażenie dobrego steka dla niewprawionych kucharzy może okazać się nie lada wyzwaniem. Najlepszym sposobem na poznanie idealnego smaku jest wybranie się na obiad do dobrej restauracji, gdzie można skonsumować danie przygotowane przez doświadczonego szefa kuchni. Na tej podstawie powinno wyrobić się zdanie dotyczące steku, by następnie spróbować odtworzyć je w kuchni.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.