Nasza oferta

Katering wielkanocny 108

 

Lunch na wynos 108

 

Jak rozpoznać świeże owoce morza?

Owoce morzą goszczą coraz częściej na naszych stołach, a w wielu restauracjach przyrządzone z nich potrawy są stałą pozycją w menu. Mimo to cały czas wielu klientów restauracji podchodzi do nich z dystansem obawiając się, że mogą trafić na potrawy przyrządzone z nie do końca świeżych i pełnowartościowych składników.

Owoce morza – jak sprawdzić, czy są świeże?

Owoce morza przybywają do naszego kraju z kilku miejsc, przede wszystkim jednak z Portugalii i Hiszpanii oraz z Włoch. Gwarancją ich świeżości jest właściwy transport i przechowywanie. Warto więc wiedzieć, jak rozpoznać świeże frutti di mare, które sprawdzi się zarówno w trakcie organizacji przyjęcia, jak i romantycznej kolacji we dwoje:

 

  • krewetki – w przypadku oceny świeżości krewetek należy kierować się ich barwą. Zwykle mamy do czynienia z krewetkami uprzednio mrożonymi. Zwykle przed poddaniem ich temu procesowi są one lekko obgotowywane. Jeśli są odpowiedniej jakości ich barwa powinna być lekko różowa, miejscami wpadająca w delikatny pomarańcz. Z kolei krewetki, które nie były wcześniej mrożone powinny mieć barwę delikatnej szarości. Czerń pojawiająca się na krewetkach powinna wzbudzić nasze wątpliwości, gdyż oznacza, że są one nieświeże;

 

  • ośmiornice – ich mięso powinno być błyszczące i jędrne a zapach przyjemnie morski;

 

  • mule – w tym wypadku świeżość sprawdzić można po ich zakupie. Skorupki powinny być szczelnie zamknięte, a otwierać powinny się przy gotowaniu. Te które nie otworzyły się w procesie gotowania należy odrzucić, nie nadają się bowiem do spożycia;

 

Niektórzy do owoców morza zaliczają też egzotyczne ryby. Jeśli chodzi o ich świeżość najłatwiej sprawdzić patrząc na skrzela, które powinny być czerwonego koloru, pozbawione plam. Ości powinny dobrze trzymać się mięsa, gdy odchodzą zbyt łatwo jest to znak, że ryba nie jest świeża. Sama skóra ryby powinna być pozbawiona ubytku, łuski powinny dobrze do niej przylegać i  nie posiadać plam.

 

Zarówno decydując się na pierwszy kontakt z owocami morza, jak i będąc miłośnikiem tego rodzaju potraw warto zdecydować się na nie, gdy są przygotowywane z dbałością o każdy szczegół przez biegłych w tej sztuce kucharzy, jakich z pewnością znajdziemy w N108 Restaurant. Szeroka gama potraw ze świeżych frutti di mare zadowoli podniebienie każdego smakosza.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.