Jak rozpoznać świeże ryby?
Zapewniają prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie, wspomagają układ krążenia i pracę serca, wzmacniają odporność, a nawet zwiększają produkcję serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia. Z tego powodu ryby, bo o nich mowa, powinny się znaleźć w jadłospisie częściej niż mięso, mają bowiem więcej wartości odżywczych niż drób, wołowina czy wieprzowina. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, białka, witamin i składników mineralnych. Jednak, aby jedzenie ryb sprzyjało naszemu zdrowiu, muszą one być przede wszystkim świeże.
4 sposoby, dzięki którym zawsze rozpoznasz świeżą rybę
Zdarza się, że ryby, które sprzedawane są w sklepach czy na bazarach, są już przechowywane dłuższy czas. Nieświeża ryba zamiast przynieść nam korzyści zdrowotne może spowodować zatrucie pokarmowe. Przeczytaj więc o sposobach na to, by rozpoznać świeżą rybę.
1. Obejrzyj
Jeśli ryba posiada łuski, to powinny one być lśniące i ściśle przylegać do skóry. Oczy świeżej ryby są przejrzyste i błyszczące, z widoczną źrenicą. Mętne, wyszarzałe oczy nie świadczą dobrze o jej świeżości. W zależności od gatunku skrzela mają być czerwone lub różowe, przylegające do skóry i bez śluzu. Nie kupuj ryby, jeśli skrzela są żółtoszare, brązowe czy szare albo są pokryte śluzem.
2. Powąchaj
Świeża ryba ma zapach wodorostów albo wody morskiej lub słodkiej - w zależności od tego, z jakiego akwenu została wyłowiona. Nieświeża ryba po prostu ma nieprzyjemny zapach.
3. Dotknij
Mięso ryby powinno być jędrne i sprężyste. Jeśli po naciśnięciu pozostaje wgłębienie, to oznacza, że jest nieświeża i nie nadaje się już do zjedzenia. Łuski mają być twarde, a ogon i płetwy giętkie. Oceń też, czy brzuch nie jest wzdęty i czy skóra nie jest pokryta śluzem.
4. Sprawdź
Jeśli to wszystko ci nie wystarcza i chcesz mieć stuprocentową pewność, możesz przeprowadzić jeszcze jeden test. Włóż rybę do miski z wodą. Jeśli opadnie na dno, to oznacza, że jest świeża, nieświeża będzie unosiła się powierzchni wody.
Jak przechowywać ryby?
Rybę najlepiej zjeść w dniu, w którym się ją kupiło, ewentualnie można ją przechowywać w lodówce do 24 godzin. Oczywiście tak jak w wypadku większości produktów spożywczych nie należy jej zamrażać ponownie, jeśli się rozmroziła. Dobrym pomysłem będzie zapakowanie ryb w sklepie w torbę termiczną, żeby nie rozmroziły się w drodze do domu.
Podsumowując, ryby powinny się znaleźć w naszym codziennym menu ze względu na ich dobroczynny wpływ na organizm. Muszą jednak być świeże i należy unikać gatunków, które są hodowane w nieodpowiednich warunkach.