Jakie wino wybrać do świeżej ryby?

Spotkanie na obiad lub inny posiłek w restauracji to bardzo dobry pomysł na małe oraz duże okazje. Można się tam wybrać, by uczcić rodzinne święto albo rocznicę, a nawet zaprosić kontrahentów czy porozmawiać w miłej atmosferze ze współpracownikami. Jeśli zaś chodzi o menu, to coraz częściej oprócz mięs restauracje proponują szeroki wybór potraw ze świeżych ryb, które są nie tylko bardzo smaczne, lecz także zdrowe, bo zawierają wiele cennych składników odżywczych. Do takich dań warto jeszcze zamówić wino, które podkreśli i dopełni smak całego dania.

Czy zawsze białe wino do ryby?

Popularne zalecenie głosi, że do mięs dobiera się czerwone wino, a do ryb białe. Jednak to bardzo duże uproszczenie i znawcy dobrych win oraz restauratorzy najlepiej wiedzą, że nie zawsze taka ogólna rada się sprawdza. Dlatego warto poznać również bardziej wysublimowane zasady doboru wina do potraw rybnych, aby lepiej podkreślić ich smak. Przede wszystkim mięso każdej z ryb nie jest takie samo, zależnie od gatunku możemy wyróżnić trochę inną jego strukturę. Delikatnością wyróżniają się na przykład pstrąg, okoń, sola czy dorsz. Do nich najlepszym wyborem będą lekkie białe wina, które nie zdominują smaku potrawy. Natomiast intensywniejsze w smaku i tłustsze są ryby takie jak łosoś, halibut oraz tuńczyk. Do nich bez obaw można dobrać cięższe białe wino, a nawet lżejsze gatunki czerwonego, bo smak samej ryby jest dość intensywny.

Rodzaj wina zależny od sposobu przyrządzenia ryby

Jednak nie tylko gatunek ryby decyduje o tym, jakie wino będzie z nią najlepiej współgrało. Istotną rolę odgrywa także sposób jej przygotowania. Rybie mięso przygotowywane na parze czy tylko gotowane w wodzie jest na tyle delikatne w smaku, że najlepiej zestawiać je z lekkimi winami o niezbyt intensywnym aromacie. Inaczej jest z daniami smażonymi oraz pieczonymi, do których będą pasowały mocniejsze wina o bogatszym bukiecie, w tym również te czerwone. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni, jakie wino będzie pasowało do zamówionej przez nas ryby, warto porozmawiać z kelnerem, który zwykle doradzi nam, jaki jego rodzaj najlepiej wybrać.