Kulinarne podróże po świecie. Poznaj smaki Indii

Kuchnia indyjska, podobnie jak same Indie, cechuje się ogromną różnorodnością. W zależności od regionu można natknąć się na zupełnie inne dania co sprawia, że poznawanie smaków Indii to zazwyczaj długa i prawdziwie aromatyczna podróż. Co jednak szczególnie wyróżnia kuchnię tamtego regionu i dlaczego jest ona tak wyjątkowa?

 

Indyjska kuchnia regionalna

Kuchnia Indii to dość ogólne pojęcie, bowiem ze względu na zróżnicowanie kulturowe oraz duży obszar, który zajmuje ten kraj, można mówić raczej o regionalnych potrawach. Dlatego też najczęściej wskazuje się na potrawy charakterystyczne dla kuchni północy oraz południa. Pierwsza z nich opiera się przede wszystkim na mięsie (zwłaszcza kurczaku), a także baraninie oraz kozinie. Wyróżniają ją również cięższe sosy oraz popularne curry. To ostatnie to jedno z najbardziej typowych dań w kuchni indyjskiej, będące połączeniem warzyw, ryb i mięsa, a także wielu aromatycznych przypraw. Kuchnia południa to natomiast przede wszystkim dania wegetariańskie, ze zdecydowanie większą ilością warzyw oraz strączków. Posiłki są również ostrzejsze, choć charakterystycznym dodatkiem do wielu z nich jest też delikatne i równoważące smaki mleko kokosowe.

 

Moc aromatycznych przypraw

Bez względu na region, kuchnia indyjska wyróżnia się dużą ilością aromatycznych przypraw dodawanych do potraw. Najczęściej używa się kurkumy, imbiru i cynamonu, choć kuchnia azjatycka oraz indyjska to również kumin dodawany m.in. do sosów mięsnych oraz kolendra, bez której mieszkańcy tamtej części świata wprost nie mogą wyobrazić sobie wielu dań. Warto wspomnieć również o mieszance przypraw zwanej garam masala, która stanowi połączenie kilku suchych przypraw. Przygotowywana jest m.in. z pieprzu cayenne, kminu rzymskiego i gałki muszkatołowej, a także goździków, cynamonu i liści laurowych. Całość nie jest jednak pikantna, a wręcz słodka.

 

Słynne danie Indii, czyli kurczak tikka masala

Wiemy już, co wyróżnia kuchnię indyjską. Czas jednak na podróż po konkretnych daniach, w tym jedną z najbardziej charakterystycznych potraw, czyli kurczaku tikka masala. Danie to opiera się na marynowanym kurczaku z mieszanką różnego rodzaju przypraw i następnie grillowaniu albo smażeniu całości na oliwie lub oleju (czasem także na klarowanym maśle). Potrawę wzbogaca sos masala na bazie pomidorów, mleka koksowego, a także kolejnej porcji przypraw. Tikka masala zazwyczaj serwuje się z chlebkiem naan przygotowywanym z białej mąki.

 

Pakora na przystawkę

Mniej znaną Europejczykom jest natomiast pakora, czyli przekąska robiona z kawałków warzyw zanurzanych następnie w cieście z ciecierzycy i smażonych w oleju. Najczęstszymi warzywami używanymi do przygotowania tej przystawki są ziemniaki, bakłażan, a także kalafior. Co charakterystyczne dla kuchni Indii, nie ma jednego typowego przepisu na jej przygotowanie, zwłaszcza jeśli chodzi o proporcje dodawanych przypraw.

Jak widać smaki Indii są naprawdę różnorodne, dlatego każda osoba powinna znaleźć potrawy trafiające w jej gusta. Kuchnią indyjską inspirujemy się również w naszej restauracji, jeśli więc chcesz spróbować aromatycznych potraw tamtego regionu, koniecznie skorzystaj z naszej oferty!