Najpopularniejsze dania kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska to zbiór wszystkich tradycji kulinarnych państw położonych w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Znajdziemy więc w niej dania z kuchni północnoafrykańskiej (np. marokańskie), południowoeuropejskiej (np. hiszpańskie, francuskie, włoskie czy greckie), a także wschodniej (np. tureckie, libijskie czy egipskie). Charakterystyczne dla niej jest wykorzystywanie składników naturalnie występujących w tych rejonach. Wszystkie te kuchnie są bogate w ryby, owoce morza, sery, makarony, a także świeże owoce i warzywa. Potrawy śródziemnomorskie wyróżniają się także aromatycznością południowych ziół oraz kuszącym smakiem oliwy z oliwek – jednego z najcenniejszych olejów świata. Nic dziwnego, że kuchnia śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych, a także wyjątkowo smacznych.

Jakie dania kuchni śródziemnomorskiej znajdziesz w naszej restauracji?


Nasza restauracja ma w swoim menu wiele popularnych i kochanych na całym świecie dań kuchni śródziemnomorskiej. Goszcząc u nas, będziesz mieć okazję spróbowania takich kulinarnych hitów, jak:


Carpaccio z polędwicy wołowej – tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowywane z surowego mięsa krojonego na niezwykle cienkie plastry i podawane w towarzystwie karczochów, oliwek, kaparów, parmezanu oraz rukoli. Jest to rewelacyjna przystawka, która cudownie pieści kubeczki smakowe.


Krewetki – świeże, pyszne krewetki to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. W naszej restauracji podajemy je z czosnkiem, pietruszką i chilli, które nadają im ciekawej nuty smakowej.


Sałatka Cezar – klasyczna sałatka rodem z Włoch. Cudowne połączenie mięsa z sałatą, parmezanem, a także chipsami z boczku.


Zupa cebulowa – tradycyjna francuska zupa, która rozgrzeje nawet w najmroźniejsze dni. Jest treściwa, aromatyczna i aksamitna.


Tagiatelle – klasyczny włoski makaron w kształcie długich, płaskich i szerokich wstążek. Podawany jest najczęściej z sosami, a w naszej restauracji również z polędwicą wołową, czosnkiem, chilli, suszonymi pomidorami, rukolą oraz dwoma serami: mascarpone i parmezanem.


Panna cotta – tradycyjny deser włoski, którego nazwa oznacza w dosłownym tłumaczeniu: gotowaną śmietankę. Podgrzewa się ją z dodatkiem żelatyny i różnych składników nadających mu charakterystycznego zapachu i smaku. U nas będziesz mieć możliwość spróbowania panna cotty o smaku espresso. To prawdziwa gratka dla miłośników kawy i słodyczy!

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.