Nasza oferta

Katering wielkanocny 108

 

Lunch na wynos 108

 

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony, chociaż rzeczywiście te dwie potrawy są sztandarowe. Jednak oprócz nich we włoskim menu można znaleźć wiele różnorodnych potraw, które mogą różnić się od siebie w zależności od regionu kulinarnego. Jest to jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich (obok kuchni francuskiej). Charakteryzuje się przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw (przede wszystkim pomidorów, cebuli i czosnku) oraz aromatycznych przypraw. Powszechnie i w dużych ilościach stosuje się też oliwę oraz oliwki. Oprócz tego kuchnia włoska wyspecjalizowała się też w różnorodnych potrawach mącznych, a także rybach i owocach morza.

Warto przy tym pamiętać, że Włosi są wielkimi tradycjonalistami pod względem przestrzegania zasad kulinarnych. Nie idą na ustępstwa w przypadku wysokiej jakości składników czy dodatków.

10 potraw typowych dla kuchni włoskiej

  1. Pizza. Nie może jej zabraknąć w naszym zestawieniu i koniecznie musi znaleźć się na pierwszym miejscu. To zdecydowanie najbardziej rozpowszechnione na całym świecie danie typowe dla kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to placek z ciasta drożdżowego (focaccia) z sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami. Po upieczeniu w mocno rozgrzanym piecu powinien być podawany na gorąco.
  2. Spaghetti. To bardzo długi, cienki makaron, stanowiący podstawę bardzo wielu różnych dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Świeżo ugotowany makaron powinien być wymieszany z odpowiednim sosem, np. pomidorowym. We Włoszech często posypywany jest serem, np. parmezanem lub pecorino.
  3. Cannelloni. Również jest to makaron, jednak tym razem w kształcie rurek o średnicy ok. 3 cm. W tradycyjnej włoskiej kuchni podawany z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym, najczęściej jest posypany startym serem.
  4. Lasagne. Kolejne danie przygotowywane na bazie makaronu. Tym razem mamy do czynienia z makaronem w postaci dużych, prostokątnych płatów, które układane są na przemian z warstwami farszu, a następnie zapiekane. Farsz może stanowić sos pomidorowy z mięsem, beszamel i ser.
  5. Tortellini. Tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Podawane są z sosem pomidorowym i posypane parmezanem.
  6. Ravioli. Również małe pierożki, które z kolei nadziewane są serem ricotta, mięsem lub warzywami, np. szpinakiem.
  7. Risotto. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech, głównie w regionach północnych. Ryż gotowany jest w bulionie aż do uzyskania kremowej konsystencji, często z dodatkiem masła, wina i cebuli.
  8. Zupa minestrone. Gotowana na bazie warzyw, najczęściej cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku, szpinaku. Podawana na różne sposoby, np. z makaronem, ryżem lub grzankami.
  9. Bruschetta. Rodzaj przekąski typowej dla kuchni włoskiej. Jest to grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Zwykle wzbogacona o mieszankę świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.
  10. Gnocchi. Specyficzny rodzaj klusek. Sposób ich wykonywania różni się w poszczególnych regionach Włoch. Mogą być zrobione np. z ziemniaków, warzywnego puree, mąki gryczanej itp. Odpowiednik polskich kopytek. Podawane z sosami, np. typowymi dla dań makaronowych.

 

 

 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.