Obiad weselny - jak powinno wyglądać menu?

Ślub i wesele to jedyne w swoim rodzaju wydarzenia w naszym życiu, więc nic dziwnego, że chcemy jak najlepiej się do nich przygotować. Dlatego też przykładamy ogromną wagę do wyboru miejsca, w którym będziemy świętować ten wyjątkowy dzień. Ważna jest nie tylko odpowiednio dopasowana do ilości gości sala, indywidualnie dobrane dekoracje czy oprawa muzyczna tego wydarzenia, ale także menu weselne, które zadowoli wszystkich gości. Dlatego najlepiej, żeby było urozmaicone i dopasowane do różnych gustów kulinarnych. Szczególnie ważnym posiłkiem na weselu jest obiad, który powinien być nie tylko smaczny, ale także pożywny, bo w końcu przed nami cała noc hucznej zabawy. Z jakich dań powinien się składać?

Przykładowe menu na obiad weselny

Trudno wyobrazić sobie obiad weselny bez wcześniejszego podania przystawek, które są serwowane w pierwszej kolejności. Jako starter świetnie sprawdzi się tatar – zarówno wołowy, jak i z łososia lub owoce morza, czyli pyszne krewetki z musem z mango i chilli. Z kolei obiad na przyjęciu weselnym powinien składać się z dwóch dań – zupy oraz dania głównego. Tradycyjnie na tego typu przyjęciach podaje się rosół, ale warto także postawić na bardziej niestandardowe rozwiązania i zaserwować gościom delikatne, kremowe zupy np. z borowików czy szparagów.

Z kolei drugie danie powinno składać się z potraw mięsnych – może to być drób, wieprzowina, wołowina lub np. świeże ryby. Im bardziej zróżnicowane menu wybierzemy na przyjęcie weselne, tym lepiej, ponieważ każdy z naszych gości będzie zadowolony. Do mięsa i ryb można dobrać podawane na różne sposoby ziemniaki – z ziołami lub z koperkiem i masłem, lubiane przez wszystkich frytki (które dobrze komponują się z łososiem czy sandaczem) albo włoskie kluseczki gnocchi. Oczywiście bardzo ważnym elementem drugiego dania są również surówki warzywne np. z buraków, marchewki, pora, kapusty czy sałaty, które można podawać na różne sposoby. Zwieńczeniem każdego obiadu weselnego powinien być pyszny deser – mogą to być np. naturalnie produkowane lody czy owocowe ciasta.