Owoce morza, a wino - jakie wybrać?

Wina mogą podkreślać smaki dań, o ile będą właściwie dobierane. Potrawy z owoców morza zazwyczaj są lekkie i delikatne, dlatego trzeba uważać, by podawane do nich wino nie przytłaczało swoim smakiem. Jeśli chcesz wiedzieć, jakiego rodzaju wina najlepiej komponują się z poszczególnymi owocami morza, koniecznie przeczytaj ten tekst.

Jak dobrać odpowiednie wino?

Za najbardziej delikatne uznaje się wina białe. Ich kwasowość doskonale komponuje się ze skorupiakami, małżami, ślimakami czy głowonogami (kalmary i ośmiornice). Delikatny aromat podkreśla smak tych składników, dlatego też często wino znajduje się również w samej potrawie. Kwasowość wpływa na słodycz napoju, co pozwala dopasować określony gatunek do dania także pod tym względem. Jednym z najlepszych win do owoców morza jest albarino, które podaje się do dań lekkich, jak i potraw o większej obfitości smakowej. Jednak większość gatunków nie jest na tyle uniwersalnych, by można je było wpasować do wszelkich dań z tego zakresu. Dużo zależy nie tylko od produktu głównego, ale także od innych składników, sposobu obróbki czy dodanych do dania przypraw. Lekkość, intensywność oraz słodycz wina powinny być dobierane na podstawie tego, jakie smaki dominują w daniu.

Wina dodawane do poszczególnych owoców morza

Niektóre owoce morza, jak np. większość skorupiaków oraz ostrygi doskonale komponują się z szampanami i wytrawnymi winami musującymi, szczególnie w wersji półwytrawnej. Zawartość dwutlenku węgla sprawia, że takie wino wprowadza właściwości orzeźwiające. Wśród wielu różnych gatunków można znaleźć także napoje bezalkoholowe. Choć są one mniej kaloryczne, nie tracą właściwości smakowych. Małże, skorupiaki i ośmiornice podawane jako danie główne lub w formie sałatek czy przystawek świetnie sprawdzają się z różowymi winami, które charakteryzują się aromatem pochodzącym z czerwonych owoców – poziomek, truskawek lub malin. Dania z owoców morza w kremowych sosach najlepiej komponują się z vouray, z kolei małże po azjatycku można serwować z winem ze szczepu riesling. W przypadku krewetek dużo zależy od sposobu ich przygotowania. Sałatka z krewetek lub krewetki tradycyjnie przygotowane (smażone lub gotowane, z solą, z pieprzem lub sokiem z cytryny) najlepiej sprawdzą się z lekkimi, białymi winami, jak np. albarino czy muscadet. W daniach z większą ilością składników wino musi być bardziej intensywne. Może to być np. sauvignon blanc lub riesling. Do homara można podać wino półwytrawne francuskie w stylu chardonnay czy chenin blanc, które z jednej strony uwypuklą jego smak, a z drugiej nie zdominują go.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.