Popularne dania kuchni polskiej

Jednym z najbardziej popularnych dań, które doceniają również obcokrajowcy, są pierogi. Choć kuchnia polska kojarzona jest jako smaczna, lecz ciężkostrawna to jej sztandarowe dania cieszą się dużym zainteresowaniem. Kto z nas chociaż raz nie marzył o ciepłym obiedzie składającym się z kotleta schabowego, ziemniaków i zasmażanej kapusty. Jeśli narobiliśmy Ci smaku, to koniecznie dowiedz się, jakie dania kuchni polskiej uznawane są za najpopularniejsze.

Cechy charakterystyczne kuchni polskiej

Kuchnia wywodząca się z danego kraju, a nawet regionu opiera się na produktach występujących na danym obszarze. Dzięki temu różne kuchnie świata oferują indywidualne i odmienne smaki. Za produkty, które tworzą kuchnie polską, uważa się:

  • zboża (pieczywo, kluski, kasze),
  • grzyby (pieczarki, borowiki, kurki),
  • orzechy (włoskie, laskowe),
  • warzywa (ziemniaki, buraki, ogórki, kapusta),
  • owoce (jabłka, śliwki, gruszki, porzeczki, maliny i truskawki),
  • mięso (drób, wieprzowina, dziczyzna, ryby słodkowodne),
  • nabiał (mleko, sery, masło),
  • zioła (natka pietruszki, lubczyk, majeranek, tymianek, cząber).

Wiele potraw kuchni polskiej to dania mączne bądź zawierające ziemniaki. Chociaż są one smaczne, to ich kaloryczność wskazuje na to, że powinno się je jeść z umiarem. Z tego powodu w naszej restauracji można rozkoszować się zarówno tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej, w nieco nowej odsłonie, jak i kuchnią wegetariańską.

Jakie są najpopularniejsze dania kuchni polskiej?

Na bazie wyżej wymienionych składników powstały potrawy, które od setek lat cieszą się nieustającą popularnością. Do takich klasyków kuchni polskiej zaliczyć możemy:

  • Żurek z jajkiem – przyrządza się go na bazie zakwasu z mąki razowej, dodając grzyby ziemniaki i ugotowane jajko.
  • Zrazy – plastry mięsa wołowego, zwinięte w rulon i wypełnione farszem (ogórki kiszone, cebulka, grzyby, musztarda).
  • Pierogi – nadziewane farszem mięsnym, kapustą z grzybami lub owocami. Popularną odmianą tego dania są również pierogi ruskie zawierające nadzienie na bazie ziemniaków i białego sera. Pierogi gotuje się w wodzie bądź podsmaża na patelni.
  • Kotlet schabowy – cienko rozbity kawałek schabu usmażony w chrupiącej panierce. W polskiej kuchni podawany z ziemniakami oraz zasmażaną kapustą. Świetnie komponuje się również z frytkami i sałatką.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.