Przysmaki kuchni azjatyckiej, których warto skosztować

Kuchnia azjatycka, która dostępna jest nie tylko w krajach dalekiego wschodu, lecz także na wyciągnięcie ręki w wielu restauracjach w naszym kraju cieszy się ogromną popularnością. Jest kuchnią zdrową, opartą na świeżych produktach. Jeśli chcesz poznać jej prawdziwą różnorodność, przeczytaj jakich potraw warto spróbować.

Cechy charakterystyczne kuchni azjatyckiej 

Smaki Azji opierają się przede wszystkim na warzywach, rybach i owocach morza. Swój niesamowity smak potrawy nabierają poprzez dodanie aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla tego regionu (kolendra, kurkuma, imbir, chili, galangal, kardamon czy kmin rzymski). Bazą dla większości dań stanowi ryż bądź makaron ryżowy.

Kuchnia azjatycka jest również bardzo różnorodna. Każdy region posiada inne sposoby przygotowywania posiłków oraz swoje tradycyjne potrawy. Znane na cały świat sajgonki czy sushi to jednak niejedyne potrawy, które warto skosztować. Smaki Azji mają wiele więcej do zaoferowania. Jeśli chcesz spróbować dobrej kuchni azjatyckiej, zapraszamy do naszej restauracji, w której serwujemy znakomite dania tego rejonu.

Najlepsze azjatyckie przysmaki 

Zupa Tom Yum – tajska, ostra, aromatyczna zupa, która jest kwintesencją smaków występujących w Azji. Bazą zupy jest bulion, do którego dodaje się kurczaka lub krewetki, trawę cytrynową i grzyby. Dodatkiem do zupy jest kolendra, która w krajach południowo-azjatyckich towarzyszy większości dań.

Curry – potrawa ta, w zależności od regionu, podawana jest na wiele sposobów. Curry to sposób, w jaki przyrządza się mięso i warzywa, zatopione w mocno doprawionym sosie. W Tajlandii serwuje się curry na bazie mleka kokosowego, w Indiach serwuje się curry w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Kimchi – koreański przysmak, dla osób lubiących ostre smaki. Jest to kiszona kapusta pekińska z cebulą, papryką oraz dużą ilością sosu sojowego, chili
i sezamu. W Korei podawana jest jako przystawka do każdego dania.

Kaczka po pekińsku – danie pochodzące z Chin, które popularność zdobyło na całym świecie. Proces jego przygotowania jest długotrwały, ale smak kaczki rekompensuje to całkowicie. W chinach podaje się ją pociętą na plastry wraz z podsmażonymi warzywami oraz sosem hoisin.

Pad thai – smażony makaron z jajkiem, tofu lub mięsem i kiełkami fasoli mung. Tajski pad thai swój niesamowity smak zawdzięcza użyciu pasty tamaryndowej i sosu rybnego. Podobnym daniem jest kultowy chiński chow main – smażony makaron z warzywami.